2018. január 28., vasárnap

Egyszer volt, hol nem volt: a Zugligeti Lóvasút végállomása a műemléki rekonstrukciót követően

A 291-es busz vonalán egy több, mint 100 éves múltra visszatekintő, kívül-belül megújult építészeti csodának lehetünk szemtanúi. A mézeskalács-házikó hatású Zugligeti Lóvasút műemléképülete jellegzetes alpesi-svájci hangulatú fürdőépületek és nyaralóvillák világát idézi meg. 







Ami első pillantásra lenyűgözött, az a gazdag növényi ornamentikával ellátott fatornác volt, és a korhű téglafal. A belső térben, ahol eredetileg a váróterem, jegypénztár, fűtött pihenő és vasúti szolgálati helység volt, igyekeztek a múltbéli kiképzést feleleveníteni. A városi vasút anno két irányból fonta körbe az indóházat.








A 2017-es rekonstrukció során a legnagyobb kihívást minden bizonnyal az jelentette a tervezők és kivitelezők számára, hogy a modern technikájú fűtés, és hőszigetelés ne sértse a korhűség kritériumát. A szerkezeti elemeket egyesével restaurálták, javították, de sok esetben szakszerű utángyártásra is szükség volt. 
A pompás épület ma kulturális és rendezvényközpontként funkcionál: itt helyezték el a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményt, mely állandó és időszaki kiállításokkal, tematikus programokkal várja a kicsiket és nagyokat. 












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése