2017. szeptember 30., szombat

Egy kórházmúzeum egyenesen Franciaországból: a beaune-i L' Hôtel Dieu

A beaune-i kórházmúzeum a legendás L' Hôtel Dieu épületében egyedülálló felidézője a középkori ápolásnak és gyógyításnak. Beaune-t, a legendás burgundiai városkát nem kímélték a 100 éves háború viharos eseményei, ekkoriban mindennapos jelenségek voltak az átvonuló frontok és zsoldoshadseregek. A város ennek hozományaként megtelt hajléktalanokkal, szegényekkel és sebesültekkel. A háború nyomán keletkező nyomor megérintette a burgundiai herceg kancellárját, Nicolas Rolint és feleségét, Guigone de Salint, akik elhatározták, hogy létrehoznak egy jótékonysági alapítványt. 
Még ebben az évben megkezdődtek hát a L' Hôtel-Dieu kórház építési munkálatai, melyet Burgundia hercege is felkarolt, valamint IV. Eugene páppa is oltalma alá vette az ápolás és gyógyítás céljára épülő létesítményt. Az ispotály 1452.január 1-én kezdte meg működését; eleinte 6 nővér szolgált az épületben. A működés első éveiben  készült el a kórház működési szabályzata és házirendje . 



1.kép : a L' Hôtel -Dieu kórházmúzeum



2.kép: Az alapításról szóló tábla az alapítványtevők  nevével


3.kép: Az ispotály csarnoktermének részlete a falfülkékben álló ágyakkal



XIV.Lajos uralkodásának korai szakaszában sikerült megvalósítani azt a  reformtörekvést, melynek eredményeképpen az egyes fertőző betegségben szenvedőket elkülönítették egymástól, valamint külön részleget hoztak létre férfi és nőbetegek számára. (Erre más európai országban , így Magyarországon csak jóval később kerülhetett sor...) A Hôtel-Dieu egészen 1971-ig működő kórházként üzemelt, s mintául szolgált számos más európai ispotály számára. Ma mint múzeum őrzi több évszázadnyi gyógyító tevékenység és kórházművészet emlékét. Az épületet kívülről és belülről megtekintve kijelenthetjük, hogy teljesült Nicolas Rolin álma, valóban Európa legszebb, és egyik legpatinásabb kórházépületéről beszélhetünk. 



  4.kép:  Belső csarnok részlete



Noha az évszázadok folyamán számos átalakításra, felújításra sor került, az építmény ma is őrzi  késő középkori arculatát. Az ispotály a flamand gótika jegyében épült, kórterme egyúttal templomtér is, faboltozattal és oldalt a falba nyíló fülkékkel, melyekben az ágyak helyezkedtek el. A csarnokos tér végén oltárépítmény áll, melynek belső tábláit a híres flamand művész, Rogier van der Weyden Utolsó Ítélet jelenetei díszítik. A kompozíció gazdag figurális ábrázolása aranyszínű háttér előtt látható, mely ragyogást kölcsönöz a képen szereplő alakoknak. A kórterem ágyainak pozícióját úgy határozták meg, hogy mindenki rálátást nyerjen a pompás oltárépítményre. 



5.kép: Az épület ma is őrzi a flamand gótika stílusjegyeit




6.kép: A kórház belső udvara





7.kép: Musee de L' Hôtel-Dieu, Rogier van der Weyden: Utolsó Ítélet oltárképe





8.kép: Musee de L'Hôtel Dieu: Rogier van der Weyden oltárképei





A kórházmúzeum látogatható helységei közt szerepel a a mosoda, és a gyógyszertár, valamint az impozáns konyhahelység, hatalmas réztűzhellyel és réztálakkal, valamint szorgoskodó apácákkal. 



9.kép: Az ispotály patikája




10.kép: A kórház konyhája szorgoskodó apácákkal





A kórház története nem lenne teljes a hozzá tartozó szőlőbirtok és pincészet említése nélkül: az ispotályban gyógyulást nyerő tehetősebb beaune-i betegek hálájuk jeléül szőlőket ajánlottak fel a kórház fenntartóinak. A kórház vezetősége az így kapott szőlőtövekből egy jókora szőlőbirtokot alakított ki, melynek bevételei jelentősen hozzájárultak a kórház költségeinek fedezéséhez. Az utolsó felajánlásra 1997-ben került sor, ekkorra már 60 hektárnyi szőlőfölddel büszkélkedhetett a történelmi intézmény. Az ültetvények nagyrészt Premier Cru kategóriát tudhatnak magukénak. Évente kb. 800 hordó bor előállítása valósul meg a kórházhoz tartozó szőlőbirtok jóvoltából. 


11.kép: csarnokbelső




12.kép: csarnokbelső 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése